BTW aftrekWanneer is de B.T.W. nu aftrekbaar bij een relatiegeschenk ?


Het einde van het jaar is meestal dé tijd om uw klanten te bedanken voor de samenwerking van het afgelopen jaar. Toch zijn er ook wel andere gelegenheden, maar dit is de meest voorkomende. Voor relatiegeschenken gelden weer andere B.T.W. regels dan voor andere artikelen/geschenken. Dus wanneer is een geschenk een relatiegeschenk en welke B.T.W. regels gelden er dan ?

Wat is de definitie van een relatiegeschenk ?

Een relatiegeschenk is een gift wat men geeft aan een klant of leverancier die men al heeft, een bestaande relatie dus. Geeft u een gift aan iemand waarvan u hoopt dat hij uw klant gaat worden dan is het een wervend geschenk en dat valt niet onder relatiegeschenken. Ook een cadeau/gift aan uw personeel is geen relatiegeschenk.

Wat zijn de B.T.W. regels ?

In sommige gevallen kunt u geen B.T.W. aftrekken, want niet alle voorbelasting, B.T.W. welke u vooruitbetaald over goederen, over goederen of zakelijke kosten zijn aftrekbaar. Zo kan het dat u de B.T.W. over relatiegeschenken niet kunt aftrekken. U kunt het makkelijk onthouden, door de volgende vraag te stellen. Zou de klant/leverancier recht hebben op B.T.W. aftrek als hij het zelf zou hebben gekocht ? Indien het antwoord "Nee" is, dan is de B.T.W. dus niet aftrekbaar.

De B.T.W. is alleen aftrekbaar indien de totale kosten per persoon niet meer dan € 227,00 per jaar zijn. Zelfs als diegene een particulier of niet B.T.W.-ondernemer is, dan is de B.T.W. wel aftrekbaar.

Wat voor geschenk kan ik kopen ?

Indien u B.T.W. wilt aftrekken, houdt er dan rekening mee dat het totale bedrag in een jaar niet meer is dan € 227,00 per persoon. Zou u een duurder relatiegeschenk willen geven, laat het dan een relatiegeschenk / cadeau zijn wat de ontvanger kan gebruiken in zijn bedrijf. Denk bij het uitzoeken aan de vraag: Kan de ontvanger de B.T.W. zelf aftrekken, als hij het zelf had gekocht ?" Bij een relatiegeschenk boven de € 227,00 geldt dit trouwend alleen voor een bedrijf, want is het een particulier of een niet B.T.W.-ondernemer, dan is de B.T.W. in dit geval niet aftrekbaar.
Bron: MKB Servicedesk